U organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz podršku Vlade Švicarske a u suradnji s Institutom za populaciju i razvoj – IPD koji implementiraju Program ”Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini” Općina Kiseljak bila je domaćin mini konferencije, prezentacije 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐚 „𝐙𝐝𝐫𝐚𝐯𝐞 𝐳𝐚𝐣𝐞𝐝𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐮 𝐁𝐨𝐬𝐧𝐢 𝐢 𝐇𝐞𝐫𝐜𝐞𝐠𝐨𝐯𝐢𝐧𝐢“ .
Partneri u Programu su Savez općina i gradova Federacije BiH i Savez opština i gradova R. Srpske.

Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini je projekat usmjeren na uključivanje žena, muškaraca i mladih u stvaranje zajednica koje će usvojiti i provoditi zdrave životne stilove.

Općina Kiseljak je odabrana među 22 lokalne zajednice iz BiH koje su uključene u fazu I Programa Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini (2024. – 2027. godine).

Načelnik Maden Mišurić Ramljak, pozdravio je učešće Općine u Programu koji će unaprijediti zdravlje svih građana, te istaknuo zahvalnost Vladi Švicarske, Federalnom ministarstvu zdravstva, Institutu za populaciju i razvoj i Savezu općina i gradova na uključivanju Općine Kiseljak u Program.

”Općina Kiseljak će se maksimalno angažirati u ovaj program očuvanja i promocije zdravlja kao i u osnivanju zdravstvenog savjeta u cilju dobrobiti i poboljšanja zdravstvenog statusa svih naših Kiseljačana i Kiseljačanki” istaknuo je načelnik u svom obraćanju.

Program su predstavili pomoćnik Federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, direktorica Instituta za populaciju i razvoj Emina Osmanagić i direktorica Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine Vesna Travljanin.

”Cilj svega ovoga je podići znanje o važnosti zdravlja, kako možemo utjecati na naše zdravlje, moramo shvatiti kako zdravlje nije samo odsustvo bolesti, nego je zdravlje i fizičko, psihičko, socijalno blagostanje a tko bolje može odrediti to blagostanje nego lokalna zajednica. Nadam se kako će ova suradnja s općinom Kiseljak biti uspješna” kazao je Čerkez.

Zdrave zajednice osigurat će strateški pristup općina u oblasti prevencije bolesti i promociji zdravlja u 22 lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini.