Općina Kiseljak


Kontakt

kontaktt.fw

Brojač

760306
DanasDanas22
JučerJučer367
Tekući tjedanjTekući tjedanj7
Tekući mjesecTekući mjesec10796
UkupnoUkupno760306

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 16 


 

 

 

 

Na poziv Udruge ''Zlatna pčela'' u Kiseljaku je organizirano predavanje u sklopu redovitih aktivnosti koje organizira Federalno ministarstvo poljoprivrede, pod nazivom ''Proljetni radovi na pčelinjaku''.

Koordinatorica za ruralnu infrastrukturu i udruženja pri Uredu za koordinaciju projekata spomenutog Ministarstva Aida Selimović kazala je kako pored Kiseljaka, stručna predavanja na temu pčelarstva održana su u još tri općine Srednjobosanske županije; Busovači, Travniku i Novom Travniku.

„Ovaj vid obuke bit će organiziran u ukupno 15 općina u Federaciji BiH, edukaciju je dosad pohađalo više od 700 zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača“, pojasnila je koordinatorica Selimić.

Doc dr. Bedrija Alić održala je kiseljačkim pčelarima okupljenim u Udrugu „Zlatna pčela“ predavanje na temu proljetnih radova na pčelinjaku, kazavši kako bi pčelinje zajednice mogle pretrpjeti velike gubitke uslijed nastalih natprosječno visokih temperatura, neobičnih za zimsko razdoblje. Ukoliko naglo zahladi, legla koja su pčele formirale mogla bi ostati bez zaštite i jednostavno propasti'',smatra doc dr. Bedrija Alić, profesorica na Poljoprivredno- prehrambenom fakultetu u Sarajevu. Udruga ''Zlatna pčela'' formirana je prije godinu i pol, dosada broji 57 članova, od čega ih je 37 aktivnih. „Posebno smo fokusirani na edukaciju i pomoć nezaposlenim ženama i mladima. Iza sebe imamo nekoliko projekata, a planiramo uskoro realizirati i projekt podjele košnica“, kaže Mirjana Dević, predsjednica Udruge „Zlatna pčela“.