Općina Kiseljak


Kontakt

kontakt2t.fw

Brojač

783313
DanasDanas411
JučerJučer479
Tekući tjedanjTekući tjedanj3224
Tekući mjesecTekući mjesec7546
UkupnoUkupno783313

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 27 


PDF Ispis E-mail
Subota, 24 Svibanj 2014 10:37

O Kiseljaku

Na udaljenosti od svega 35 km od Sarajeva, u dugačkoj, pitomoj dolini smjestio se gradić Kiseljak. Uz obilje zelenila i čista zraka, priroda mu je darovala tri rijeke: Kreševku, Lepenicu i Fojnicu. Na nadmorskoj visini od 470 m, s umjereno-kontinentalnom klimom, poznat je po porodnim ljepotama. Još uvijek se ne zna točno kada su na prostorima Kiseljaka šiknuli uvis prvi mlazovi mineralne vode (kiseljaka) i prirodnog ugljičnog dioksida, no zasigurno se zna kako je prije više od 100 godina, nakon što je proučio sva mineralna vrela u Bosni i Hercegovini, dvorski savjetnik iz Beča prof. dr. Ludvig ustvrdio kako je mineralna voda iz Kiseljaka, s obzirom na sastav, specijalitet među europskim mineralnim vodama. Po spomenutoj mineralnoj vodi ovaj je grad dobio svoje ime, a ona je u određenoj mjeri opredijelila i njegov ukupni razvoj. Postao je prepoznatljiv u zemlji i svijetu.

Inače, općina Kiseljak, odnosno grad Kiseljak nalazi se u središtu Srednjobosanske županije BiH na raskrižju cesta koje vode od juga ka sjeveru i od istoka prema zapadu kroz BiH. Od  godine 2015. na izrađenom je dijelu autoceste Koridora Vc.

 

 

mineralna voda pov   

kis pov

 

Kiseljački je kraj poznat po srednjovjekovnim stećcima, a jedan od najljepših je stećak župana župe Lepenica, kasnije velikog kneza Radoje Radosalića na Brdanjku u Zabrđu. Kamena ornamentika s ovog spomenika je zastupljena u grbu Općine Kiseljak.

 

stecak pov

 

 

 

Prvi pisani spomen naselja iz općine Kiseljak je u Darovnici hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV. pisanoj u Splitu  20. srpnja 1244. godine, kojom daruje imanje crkvi svetog Mihovila u Rocilu (Rotilj) u župi Lepenica. U srednjem vijeku župa Lepenica  je upravno-administrativni prostor koji je obuhvaćao teritorij današnjih općina u cijelosti: Fojnice, Hadžića, Kiseljaka i Kreševa te dijelove općine Busovača, Ilidža i Visoko.  Nadnevak 20. srpnja uzet je kao Dan općine Kiseljak.

Danas je Kiseljak razvijena urbana sredina s novim stambenim četvrtima. Trenutno u njemu egzistira šest osnovnih škola, dvije srednje škole, dva sveučilišta, Dom zdravlja, Općinski sud, Policijska uprava, četiri banke, šest osiguravateljskih društava, HRT KISS, Profesionalna vatrogasna postrojba i veliki broj udruga u sportu i kulturi. Gospodarstvo je prilično razvijeno, prije svih punionice sokova i mineralne vode Sarajevski kiseljak i Tilea.

 

 

Pred nama su novi projekti i programi koji će Kiseljak učiniti još većim i ljepšim te ugodnijim za život  njegovih žitelja.

 

Kiseljak pov

Ažurirano Četvrtak, 26 Svibanj 2016 07:28