Općina Kiseljak


Kontakt

kontakt2t.fw

Brojač

783312
DanasDanas410
JučerJučer479
Tekući tjedanjTekući tjedanj3223
Tekući mjesecTekući mjesec7545
UkupnoUkupno783312

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 14 


Srijeda, 18 Listopad 2017 06:46

 

  

Povijesno mjesto Stari grad Kaštele uvršten među spomenicima koji su zaštićeni u BiH

 

 

18.1.0- 1

 

Koncem 2016. godine Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika i kulturne baštine BiH održalo je prezentaciju o očuvanja lokaliteta Kaštela, srednjovjekovnog samostana u kamenu ponad Milodraža u cilju uvrštavanja među spomenike koji su zaštićeni u BiH.


Na 16. sjednici Povjerenstva, Predsjedavajući Goran Milojević i članovi Amir Pašić i Radoje Vidović donijeli su odluku o proglašenju deset dobara nacionalnim spomenicima, među kojima se i nalazi povijesno područje Stari grad Kaštele u Kiseljaku.


Mnogi smatraju kako je ovo najstariji (materijalni) spomenik fratarskog boravka u BiH.


Naime, dugi niz godina 27. svibnja je rezerviran za slavljenje svete mise na povijesnom mjestu Kaštele, odnosno tradicionalno hodočašće spomendana godišnjice pada Bosne, ali i prisjećanje na blaženog fra Anđela Zvizdovića i druge franjevce kao i sav katolički puk koji je podnio žrtvu čuvajući katoličku vjeru na ovim prostorima.


Kašteli su mjesto gdje su fojnički franjevci pronašli zaklon nakon osmanlijske okupacije Bosne 1463., a fra Anđeo Zvizdović sišavši na mjesto Milodraž kod Brestovskog, dobio Ahdnamu od sultana Mehmeda II. Osvajača.


Za općinu Kiseljak proglašenje nacionalnim spomenikom Kaštela znači pristupiti zaštiti postojećih ostataka i privesti ih uporabi kako u duhovnom tako u gospodarskom i turističkom smislu.