Općina Kiseljak


Kontakt

kontakt2t.fw

Brojač

795443
DanasDanas98
JučerJučer200
Tekući tjedanjTekući tjedanj1164
Tekući mjesecTekući mjesec6922
UkupnoUkupno795443

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 183 


Ponedjeljak, 29 Svibanj 2017 11:43

 

 

Djelatnici Općine Kiseljak na čelu s načelnikom Mladenom Mišurićem-Ramljakom u subotu 27. svibnja pješačili su na tradicionalno hodočašće na Kaštele.


Spomendan je to godišnjice pada Bosne, ali i prisjećanje na blaženog fra Anđela Zvizdovića i druge franjevce kao i sav katolički puk koji je podnio žrtvu čuvajući katoličku vjeru na ovim prostorima.

 

fra andeo 2


Sveta misa na Kaštelima slavljena je u 11 sati, a misno slavlje predvodio je fra Nikica Vujica, definitor, ekonom Franjevačke provincije Bosna Srebrena, uz njega su koncelebrirali župnik župe Brestovsko fra Ilija Jurić, vikar župe Brestovsko fra Gabrijel Jurkić, fra Miro Relota, gvardijan samostana Duha Svetoga u Fojnici, i fra Zoran Vuković, župnik župe Kiseljak.


Naime, dugi niz godina 27. svibnja je rezerviran za slavljenje svete mise na povijesnom mjestu Kaštele.

 

fra andeo 1


Inače, Kašteli su mjesto gdje su fojnički franjevci pronašli zaklon nakon osmanlijske okupacije Bosne 1463., a fra Anđeo Zvizdović sišavši na mjesto Milodraž kod Brestovskog, dobio Ahdnamu od sultana Mehmeda II. Osvajača.


Hodočasnici su se nakon više od tri sata hoda, u još široj postavi i svih uzrasta, popeli na oko 1 200 m nadmorske visine uživajući u pogledu koji se pruža s Kaštela, osjećajući u zraku povijesnu važnost ovog mjesta i duh franjevaca koji nikada nisu napustili svoj narod. Misi su nazočili mnogi župljani iz Kiseljaka, Fojnice, Busovače i drugih susjednih župa.

 

fra nadeo pogled kastela


Ovaj dan bi nas sve trebao podsjetiti na veliku zahvalnost koju dugujemo bosanskim franjevcima kroz stoljeća za očuvanje vjere na ovim prostorima, te pozvati na još hrabrije svjedočenje vjere danas. Nakon mise uslijedilo je zajedničko druženje i okrjepa.

 

fra andeo 4

 

Koncem 2016. godine Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika i kulturne baštine BiH održalo je prezentaciju o očuvanja lokaliteta Kaštela, srednjovjekovnog samostana u kamenu ponad Milodraža u cilju uvrštavanja među spomenike koji su zaštićeni u BiH.

Mnogi smatraju kako je ovo najstariji (materijalni) spomenik fratarskog boravka u BiH.

 

fra andeo 3

 

Od strane načelnika izražena je suglasnost i nada kako će relevantni društveni čimbenici pristupiti zaštiti postojećih ostataka a u narednom vremenu privesti ih uporabi kako u duhovnom tako u gospodarskom i turističkom smislu.

 

fra andeo 5