Općina Kiseljak


Kontakt

kontakt2t.fw

Brojač

795443
DanasDanas98
JučerJučer200
Tekući tjedanjTekući tjedanj1164
Tekući mjesecTekući mjesec6922
UkupnoUkupno795443

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 97 


Četvrtak, 15 Prosinac 2016 10:46

 

zakon 14.12 1

 

Nakon usvajanja Nacrta zakona o obrazovanju odraslih, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ŽSB uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT u sklopu USAID Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH organizira javne rasprave na području ŽSB.


Prezentacija Nacrta zakona o obrazovanju odraslih predstavljena je i u općini Kiseljak gdje je nazočnim Nacrt zakona predstavio Zoran Matošević, pomoćnik ministrice za školstvo ŽSB.


Ključni problemi ne obrazovanja jesu mladi koji koji prerano napuštaju obrazovni sustav, odnosno mladih u dobi između 18 i 24 godine koji su najviše završili srednje trogodišnje obrazovanje i nisu nastavili dalje školovanje u FBiH, iznosi 33%, što je daleko iznad prosjeka zemalja članica EU (13%), i što prouzrokuje veliki stopu niskokvalificirane radne snage sa slabim izgledima na tržištu rada u BiH, u regiji, ili u EU.


Nepostojanje zakonskog okvira za obrazovanje odraslih otežava dokvalifikaciju i prekvalifikaciju postojećeg kadra u FBiH.
Izradom kvalitetnih zakonskih propisa u ovoj oblasti, a uzimajući u obzir i izrade politika zapošljavanja, mogao bi se učiniti značajan korak u smanjenju stope nezaposlenosti. 

 

zakona 14.12. 2


Zakon je neophodan kako bi se u što skorije vrijeme riješili problemi koji postoje na tržištu rada čiji je cilj osnažiti cijelo životno obrazovanje i učenje svakog pojedinca kako bi u konačnici javnost prepoznala potrebe tržišta rada.


Zakona o obrazovanju odraslih u procesu je u cijeloj Federaciji BiH, predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT kazali su kako se nadaju da će i ŽSB dobiti prijedlog Zakona koji će biti i usvojen.


Cilj je postići da institucije vlasti, centri za obrazovanje, poslodavci i srednje škole mogu odgovoriti potrebama tržišta rada i tako otvore mogućnosti zapošljavanja potrebne radne snage.