Općina Kiseljak


Kontakt

kontakt2t.fw

Brojač

795442
DanasDanas97
JučerJučer200
Tekući tjedanjTekući tjedanj1163
Tekući mjesecTekući mjesec6921
UkupnoUkupno795442

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 173 


Srijeda, 23 Studeni 2016 13:40

 

pov batina

 

 

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika i kulturne baštine BiH posjetilo je Općinu Kiseljak gdje sastanku nazočio načelnik Mladen Mišurić-Ramljak, tajnik Općine Dragomir Lučić i prof.dr.Ivo Miro Jović gdje su članovi Povjerenstva održali prezentaciju o očuvanja lokaliteta Kaštela, srednjovjekovnog samostana u kamenu ponad Milodraža.
U cilju uvrštavanja među spomenike koji su zaštićeni u BiH.


Povijest govori o važnosti ovoga lokaliteta u kojem je među ostalim bio fra Anđeo Zvizdović i kako je 1463. godine stao pred sultana El Fatiha od kojeg je zatražio slobodu ispovijedanja katoličke vjere na području Bosne.


Osmanlijski osvajač Sultan je napisao Adnamu kojom jamči fratrima propovijedanje a hrvatskom i katoličkom puku ispovijedanje vjere.


Mnogi smatraju kako je ovo najstariji (materijalni) spomenik fratarskog boravka u BiH.

 

pob batin a1


Na sastanku se usuglasilo da na narednoj sjednici Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika i kulturne baštine BiH jedna od točaka dnevnog reda bude i točka o uvrštenju Kaštela kao zaštićenog spomenika kulturne baštine BiH.


Od strane načelnika izražena je suglasnost i nada kako će relevantni društveni čimbenici pristupiti zaštiti postojećih ostataka a u narednom vremenu privesti ih uporabi kako u duhovnom tako u gospodarskom i turističkom smislu.