Općina Kiseljak


Kontakt

kontakt2t.fw

Brojač

795441
DanasDanas96
JučerJučer200
Tekući tjedanjTekući tjedanj1162
Tekući mjesecTekući mjesec6920
UkupnoUkupno795441

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 163 


Srijeda, 23 Studeni 2016 11:20

 

bac 4


U parku Josipa Baća svečano je otkrivena bista s njegovim likom a život i rad Josipa Baća odnosno njegov značajan doprinos u razvoju i prepoznatljivosti Kiseljaka okupljenima je predstavio prof.dr. Ivo Miro Jović.


Malo tko od kiseljačana osim onih starijih naraštaja može odgovoriti na pitanje tko je akademik Josip Bać a da je uistinu teško u par rečenica opisati čovjeka koji je zadužio Kiseljak, potvrdio je i gospodin Antun Kuliš koji je imao čast raditi s akademikom Baćom koji je u Kiseljaku proveo dva desetljeća života i rada.

 

bac 1


Akademik Josip Bać, (1902-1985) inženjer hidrogeologije koji je istraživanjem podzemnih voda spasio mnoga mjesta u Bosni i Hercegovini dajući doprinos u iskorištavanju voda ne samo pitkih već i mineralnih, termalnih i ljekovitih dajući tako doprinos razvoju zdravstvenog turizma kao u BiH tako i drugim europskim državama.


Njegove analize rada i istraživanje značajno su pomogle u razvoju i prepoznatljivosti Kiseljaka po izvorištu mineralne vode.

 

 

 

bac 2
Park Josipa Baća u kojemu je smješten i izvor kiseljaka dobio je i njegovu bistu koja je djelo akademskog kipara Ivana Klarića iz Vareša a izradu je financirala tvrtka Sarajevski kiseljak dd dok je Općina Kiseljak uradila postament.


Spomenik su javnosti otkrili načelnik Mladen Mišurić-Ramljak i predstavnik tvrtke Sarajevski kiseljak Davor Čičić uz pomoć učenika Srednje škole Valentine Šapina i Davida Šimića.


Učenici Srednje škole svojom nazočnošću uveličali su otkrivenje biste a vjerujemo kako će ubuduće s ponosom znati odgovoriti na pitanje tko je Josip Bać.

 

bac 3


Kiseljak se napokon odužio čovjeku koji je dao doprinos Kiseljaku i njegovu imenu, kazao je načelnik predstavivši ukratko planove za narednu godinu kada je u pitanju oplemenjivanje javnih površina s novim sadržajima ljudi koji su zadužili općinu Kiseljak počevši od Joze Penave, trga Kneza Radoje i proširenjem parka Filipovića.

 

baccc